Aranżacja wnętrz
Cyfrowa architektura wnetrz…

Nie oczyszczone scieki z zakladów przemyslu spozywczego

Posted in Uncategorized  by admin
September 15th, 2018

Nie oczyszczone ścieki z zakładów przemysłu spożywczego wywierają ujemny wpływ na stan wód w odbiorniku; zmniejszają zawartość tlenu w wodzie, giną ryby i tworzą się gnijące osady denne. Grzybnie ściekowe bujnie rozwijają się na skarpach i dnie odbiornika, wywołując wtórne procesy gnilne. Szkodliwy wpływ na wody odbiornika wywierają węglowodany (cukier, krochmal itp. produkty), drożdże oraz odpadki mleczarskie (serwatka, twaróg itp. ). Dlatego też procesy technologiczne powinny być tak przemyślane, aby zawartość produktów w ściekach była jak najmniejsza. Należy stosować odzysk tych produktów przez instalowanie odpowiednich urządzeń. Ścieki zawierające zanieczyszczenia organiczne i mineralne są na ogół znacznie uboższe w składniki pokarmowe. Jedynie ścieki z garbarni wyróżniają się zasobnością związków nawozowych, jednak zawartość arsenu i chromu oraz możliwość występowania zarodników wąglika wymaga stosowania oczyszczania wstępnego. oraz uprzedniego traktowania tych ścieków wapnem lub siarczanem żelaza. [hasła pokrewne: schody policzkowe, igłofiltry cena, projekt nawadniania ogrodu ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: igłofiltry cena projekt nawadniania ogrodu schody policzkowe