Aranżacja wnętrz
Cyfrowa architektura wnetrz…

Budownictwo wczoraj i dzis : Ptruj Performance Center Zwycięzca konkursu / Enota

Posted in Uncategorized  by admin
May 8th, 2018

Enota została nagrodzona pierwszą nagrodą za renowację klasztoru Dominikanów w Centrum Widowiskowym zlokalizowanym w zachodniej części historycznego centrum Ptruj, w Slovanii, na nabrzeżu rzeki Dvara.
Więcej zdjęć i opis po przerwie.
Ptruj to stare, słowiańskie miasto, przesiąknięte warstwami historii, które rozpoczęły się w starożytności.
Dominikański klasztor, wokół którego spoczywa propozycja, przedstawia historię miasta między okresami średniowiecza i interwencjami monarchii austro-węgierskiej.
Dzięki uprzejmości Enota Propozycja Enota bierze pod uwagę charakter starego miasta, w szczególności podział i przekształcanie przestrzeni publicznych, półpublicznych, półprywatnych i prywatnych.
Jak wskazuje dominikański klasztor, przestrzeń publiczna wokół budynku absorbuje charakter architektury, zachęcając użytkowników i osoby postronne do angażowania przestrzeni publicznej jako rozszerzenia architektury.
Z drugiej strony atrium jest zewnętrzną wewnętrzną częścią budynku i stanowi półprywatną przestrzeń należącą do użytkowników budynku.
Enota zajęła obszary publiczne, które otaczają klasztor, jako sposób na poprawę funkcji i dostępności tej przestrzeni i pozytywnie wpłynął na wygląd miasta.
Podczas gdy pomieszczenia ogólnodostępne mogą się rozwijać w sposób organiczny, wnętrza mogą być wypełnione programami, których brakowało w mieście, zgodnie z ustaleniami architektów.
Dzięki uprzejmości Enota istniejące atrium klasztorne zostanie przeszklone w celu włączenia klasztoru, dzięki czemu to nowo powstałe foyer będzie gospodarzem wielu funkcji nowego centrum kulturalnego.
Takie podejście honoruje pierwotny cel takiej przestrzeni.
Aby stworzyć przestrzeń tak otwartą i przejrzystą, jak to tylko możliwe, Enota opracowała złożoną powierzchnię ze szkła, która wymaga niewielkiej ilości elementów zawieszenia z najmniejszą ilością przeszkód wizualnych.
Złożona powierzchnia działa, tworząc dodatkowe światło otoczenia, oświetlając nowe powierzchnie i pozwalając na wykorzystanie istniejącej przestrzeni poddasza.
plan 04 Przestrzenie publiczne otaczające budynek będą miały wiele funkcji miejskich dla przechodniów i odwiedzających buidling.
Obszar przed wejściem do dawnych ogrodów klasztornych będzie składał się z parku miejskiego z tarasowymi powierzchniami, umożliwiającego wykorzystanie go do różnych imprez plenerowych.
Przestrzeń ta jest częściowo otoczona murami miejskimi i budynkami.
Powierzchnie tarasowe są uformowane organicznie, aby zachować spójność z nieodległymi krawędziami otaczających budynków i istniejącymi poziomami roślinności.
Ta przestrzeń ma wiele zastosowań, w tym spektakle teatralne, bankiety i koncerty muzyczne.
Sekcja 01 Architekt: Enota Klient: Ptuj Gmina Lokalizacja: Ptuj, Słowenia Program: Ptuj Performance Centrum Typ: zaproszone zawody, pierwsza nagroda Powierzchnia: 6 111 m2 Status projektu: W toku Rok: 2010 Zespół projektu: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Maruša Zupančič, Petra Ostanek, Nebojša Vertovšek
[więcej w: meble do pokoju młodzieżowego, meble dla dzieci, meble corfu ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: meble corfu meble dla dzieci meble do pokoju młodzieżowego