Aranżacja wnętrz
Cyfrowa architektura wnetrz…

Budownictwo wczoraj i dzis : In Progress: Sliced Porosity Block / Steven Holl Architects

Posted in Uncategorized  by admin
December 1st, 2018

Iwan Baan Pocięty blok porowatości, nowe miasto Raffles w Chengdu, CapitaLand China, jest hybrydą różnych funkcji, takich jak gigantyczny kawałek metropolii.
Będzie zlokalizowany na południe od skrzyżowania Pierwszej Obwodnicy i Ren Min Nan Road.
Jego pocięta na słońce geometria wynika z wymaganych minimalnych ekspozycji na światło dzienne na otaczającą tkaninę miejską, przepisaną za pomocą kodu i obliczoną przez dokładną geometrię kątów słonecznych.
Architekci: Steven Holl Architekci Lokalizacja: Chengdu, Chiny Projektant: Steven Holl, Li Hu Associate in Charge: Roberto Bannura Projekt Architekci: Lan Wu, Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee Projektant: Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Martin Zimmerli Zespół projektowy: Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M.
Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Jackie Luk, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Manta Weihermann, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin-Ling Zdjęcia z fotografii Yu: Iwan Baan w budowie Zdjęcia: Steven Holl Architekci Associate Architekci: Chińska Akademia Badań Budowlanych MEP i Fire Engineer: Ove Arup & Parners LEED Consultant: Ove Arup & Parnters Structural Engineer: C hina Akademia badań nad ilością budynków Surveyor: Davis Langdon & Seah Traffic Consultant: MVA Hong Kong Ltd Klient: CapitaLand Development Obszar projektu: 310 000 m2 Rok produkcji: w toku Akwarele Steve a Holla, rysunki konstrukcyjne i zdjęcia po przerwie.
Duża przestrzeń publiczna otoczona blokiem jest ukształtowana w trzy doliny inspirowane wierszem Du Fu (713-770).
W niektórych porowatych otworach wstawiane są fragmenty różnych budynków.
Nasza strategia mikro-miejska stworzy nowy teren przestrzeni publicznej; miejski taras w skali metropolitalnej Rockefeller Center.
Ten nowy teren rzeźbiony jest przez kamienne stopnie i pochylnie z dużymi basenami, które rozlewają się na schodkowe fontanny.
Drzewa, nasadzenia i ławki są otoczone kawiarniami.
Ogrody dachowe są uprawiane poprzez ich indywidualne połączenia z kawiarniami hotelowymi.
Dzięki uprzejmości Steven Holl Na froncie sklepu pojawi się świetlisty kolor, neon, podświetlana przezroczystość koloru.
Podobnie jak kolor, który nagle pojawia się w wielkich czarno-białych filmach Andrieja Tarkowskiego.
Celem bloku porowatości plastycznej jest stworzenie nowej przestrzeni publicznej i osiągnięcie nowych poziomów zielonej konstrukcji w Chengdu.
Kompleks jest ogrzewany i chłodzony geotermalnie przez 400 dołków.
Duże stawy podium zbierają odzyskaną wodę deszczową z naturalnymi trawami i poduszkami lilii, tworząc efekt chłodzenia.
Sekcja .
Steven Holl Architects.
Steven Holl Architects.
Steven Holl Architects.
Iwan Baan
[patrz też: schody policzkowe, igłofiltry cena, farbex ciechanów ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: farbex ciechanów igłofiltry cena schody policzkowe