Aranżacja wnętrz
Cyfrowa architektura wnetrz…

Architektura i nowoczesne budownictwo – IJhal Competition Winner / Wiel Arets Architects

Posted in Uncategorized  by admin
May 8th, 2018

Dzięki uprzejmości Wiel Arets Architekci Konkurs na IJhal w Amsterdamie ogłosił zwycięzcę pierwszego miejsca, Wiel Arets Architects, w dniu 8 października 2010 r.
Projekt zakłada budowę strefy dla pieszych wokół sąsiedniego dworca Centraal w Amsterdamie wzdłuż Nabrzeże rzeki IJ.
Nowy dodatek będzie stanowił syntezę między Amesterdam North a resztą miasta, która historycznie została oddzielona od rzeki IJ.
Więcej zdjęć i informacji po przerwie.
Architekci projektu Wiel Arets Architects proponują udział w konkursie, który łączy turystów i mieszkańców Amsterdamu, tworząc przyjazne środowisko, które stanowi wejście do miasta i komercyjne miejsce docelowe dla konsumentów.
Projekt zapewnia miejsce dla pieszych w odizolowanym obszarze miasta, który graniczy ze stacją Centraal i rzeką IJ.
Stacja Centraal to węzeł komunikacyjny, w którym mieszczą się pociągi, metro i linie autobusowe.
Historycznie była to odizolowana strefa granicząca z nabrzeżem rzeki IJ.
Dzięki uprzejmości Wiel Arets Architects IJhal jest pierwszym krokiem do integracji miasta.
Po dodaniu linii metra Północ-Południe połączenie zostanie wzmocnione, aby ostatecznie zniszczyć barierę.
Nowe centrum jest próbą znacznego zaangażowania rzeki, wizualnie i fizycznie, dzięki udostępnieniu jej zarówno odwiedzającym miasto, jak i mieszkańcom Amsterdamu.
Silna oś wizualna Północ-Południe za pośrednictwem Architektów Wiel Arets.
zwycięska propozycja ma potencjał do promowania połączenia między użytkownikami stacji a użytkownikami punktów handlowych z rzeką.
Propozycja rozszerza węzeł komunikacyjny na nabrzeże poprzez IJhal, zapewniając punkty gastronomiczne wzdłuż brzegu rzeki poprzez włączenie siedzenia i rekreacji wzdłuż wcześniej niezagospodarowanego obszaru.
Dzięki uprzejmości architektów Wiel Arets Architekci starają się zaangażować każdą powierzchnię centrum IJhal, aby funkcjonować jako uzupełnienie istniejącej stacji Centraal.
Projekt rozwija sposób, aby usunąć zatory na skrzyżowaniach centrum IJhal, tworząc subtelne przesunięcia wzorów na powierzchni wypolerowanych kół, aby utrzymać ciągły ruch pieszych.
Dalsze odniesienia do rzeki IJ i jej właściwości można znaleźć w oprawach i elementach architektury.
Sufit zostanie pokryty okrągłymi lustrzanymi elementami ze stali nierdzewnej, których działanie będzie naśladować odbicie jakości wody, dodatkowo łącząc warunki zewnętrzne z wnętrzem IJhal i stacją Centraal.
Powyżej IJhal nowy terminal autobusowy będzie posiadał pustki przylegające do schodów i schodów ruchomych, opracowane przez wiszące ogrody w ciągłym dążeniu do odniesienia elementów zewnętrznych.
Fasada nabrzeża IJhal jest szklaną powierzchnią drukowaną, działającą jako przezroczysty ekran, który wychodzi na rzekę, co sprawia, że nabrzeże jest stale widoczne z wnętrza hali.
Dzięki uprzejmości Wiel Arets Architekci Wiel Arets Architekci.
Wejście dało także Centraal Station możliwość rozbudowy węzła transportowego do wody, nadając funkcję nabrzeża jako strefie cumowniczej dla łodzi rekreacyjnych i ewentualnie pływającego basenu.
Przyszłość rzeki IJ i centrum jest otwarta na przedłużenie, ponieważ nabrzeże nadal się rozwija.
Dzięki uprzejmości Wiel Arets Architects
[hasła pokrewne: szafa narożna, meblościanki, meble pokojowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: meble pokojowe meblościanki szafa narożna